Reisgegevens van studenten: persoonsgegevens, zakelijke gegevens of beide?

Reisgegevens van studenten: persoonsgegevens, zakelijke gegevens of beide?

De Centrale Raad heeft bij uitspraak van 5 februari 2018 bepaald dat toezichthouders van DUO reisgegevens van studenten mogen opvragen bij Trans Link System (het bedrijf dat gegevens van OV-chipkaarthouders beheert) om te controleren of de student terecht een beurs voor uitwonenden ontvangt. Hoewel de reisgegevens persoonsgegevens van studenten bevatten, kwalificeren deze gegevens ook als ‘zakelijke gegevens’. Deze gegevens mogen daarom met toepassing van artikel 5:17 Awb worden opgevraagd. Dit betreft een rechtmatige inbreuk op de privacy van de studenten (artikel 8 EVRM). (meer…)

Self-Sovereign Consent: regie op je eigen gegevens

Self-Sovereign Consent: regie op je eigen gegevens

In toenemende mate bestaat de behoefte om langs digitale weg, goed beveiligd, gemakkelijk en snel informatie te delen tussen personen en organisaties.
Een belangrijk stap in dit proces is de ontwikkeling van een Self-Sovereign Identity. Dit betekent dat persoonsgegevens van de burger niet langer worden opgeslagen op een bron van de verantwoordelijke of bewerker van die gegevens, maar op een bron van de burger zelf.

Het concept van een volledige Self-Sovereign Identity is nog in ontwikkeling. Het is echter binnen  blockchaintoepassingen wel al mogelijk om de burger zelf de regie te laten voeren op de verstrekking van zijn gegevens. Het concept dat hiervoor bedacht is, heet Self-Sovereign Consent. (meer…)

Actualiteiten privacyrecht I: het kennisnemingsrecht en de AVG

Actualiteiten privacyrecht I: het kennisnemingsrecht en de AVG

Dit is een verslag van een workshop tijdens Inzicht in bestuursrecht 2017.

Tijdens de workshop Actualiteiten privacyrecht bij het jaarlijkse evenement ‘Inzicht in bestuursrecht’ zijn de wijzigingen besproken die de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) met zich meebrengt. De AVG zal vanaf 25 mei 2018 van toepassing zijn en vervangt dan de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). In twee blogs koppelen we de highlights van de workshop terug.

In deze eerste blog gaan wij in op het kennisnemingsrecht nu en straks onder de AVG. In de tweede blog bespreken wij tips en tricks bij het implementeren van de AVG in uw organisatie. (meer…)

Actualiteiten privacyrecht II: De implementatie van de AVG

Actualiteiten privacyrecht II: De implementatie van de AVG

Dit is een verslag van een workshop tijdens Inzicht in bestuursrecht 2017.

Tijdens de workshop Actualiteiten privacyrecht bij het jaarlijkse evenement ‘Inzicht in bestuursrecht’ zijn de wijzigingen besproken die de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) met zich meebrengt. De AVG zal vanaf 25 mei 2018 van toepassing zijn en vervangt dan de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). In twee blogs koppelen we de highlights van de workshop terug.

In onze eerste blog zijn wij ingegaan op het gewijzigde kennisnemingsrecht onder de AVG. In deze tweede blog bespreken wij tips en tricks bij het implementeren van de AVG in uw organisatie. (meer…)

Onrechtmatige gegevensverstrekking: wel of geen bewijsuitsluiting?

Onrechtmatige gegevensverstrekking: wel of geen bewijsuitsluiting?

Het CBb oordeelde bij tussenuitspraak van 22 februari 2017 dat de Belastingdienst zonder wettelijke grondslag gegevens heeft verstrekt aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Ondanks deze onrechtmatige gegevensverstrekking mocht de AFM dit bewijs tóch ten grondslag leggen aan haar besluit. De reden? Volgens het CBb was geen sprake van een schending van het ‘zozeer indruis-criterium’. Dit in tegenstelling tot de uitspraak van de rechtbank Den Haag van 8 mei 2017 waarin het zonder wettelijke grondslag verstrekken van reisgegevens van studenten door Trans Link Systems (het bedrijf dat de gegevens van OV-chipkaarthouders beheert)  aan DUO juist wél leidde tot bewijsuitsluiting. In beide uitspraken was sprake van een onrechtmatige gegevensverstrekking, maar toch bestaat er een verschil in uitkomst.

Welke factoren spelen een rol bij het antwoord op de vraag wanneer onrechtmatige gegevensverstrekking al dan niet  tot bewijsuitsluiting leidt? (meer…)

Pagina 1 van 212